+ Mansour Ojjeh

Staré příspěvky ze sekce Události
Zamčeno
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
showstall
10 vítězství
10 vítězství
Příspěvky: 10798
Registrován: 26 srp 2010, 20:34
Bydliště: Jiříkov
Kontaktovat uživatele:

+ Mansour Ojjeh

#1 Příspěvek od showstall » 06 čer 2021, 15:01

Zemřel akcionář McLarenu Mansour Ojjeh
McLaren potvrdil, že ve věku 68 let zemřel akcionář týmu Mansour Ojjeh.
McLaren potvrdil, že v Ženevě dnes ráno zemřel akcionář týmu Mansour Ojjeh.
Ojjeh se narodil v roce 1952 a měl saudskoarabské a francouzské kořeny. Do McLarenu vstoupil jako akcionář už v roce 1984.
Jeho působení ve formuli 1 však začalo dříve a to u Williamsu. Jeho otec založil investiční společnost Techniques d'Avant Garde (TAG), která se v roce 1979 stala partnerem Williamsu.
Na konci roku 1981 byl osloven tehdejším šéfem McLarenu Ronem Dennisem. TAG se stal partnerem v jeho týmu, a byla uzavřena dohoda, která zahrnovala financování motoru vyrobeného společností Porsche.
Partnerství McLaren-TAG se stalo velmi úspěšným – mistrovství světa 1984 ovládli Niki Lauda a Alain Prost. Později téhož roku se Ojjeh stal majoritním akcionářem McLarenu.
Cesty Dennise a Ojjeha se před léty po sporech rozešly. Jeho podíl v McLarenu se také snížil vstupem společnosti Mumtalakat. Přesto měl k Wokingu stále velmi blízko a zůstal i velkým fanouškem formule 1.
Ojjeh v posledních letech bojoval se špatným zdravím. V roce 2013 mu byla po prodělání idiopatické plicní fibrózy provedena transplantace plic. Přestože se vrátil do plné kondice a pokračoval v práci s McLarenem, v roce 2020 předal své místo šéfa představenstva týmu svému synovi Sultanovi.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Zamčeno

Zpět na „Události - archiv“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů